Monday, June 21, 2010

Chicken Luncheon Rolls


First time buat roti ni...hehehe sangat suka hati sebab menjadi walaupun rupanya x secantik original resipinya...dan sempat juga bagi bekal pada en. Naza...actually aku wat minggu lepas hari Selasa...tapi disebabkan aku balik kampung Khamis lepas so x sempat nak update blog...

Original resipi boleh dapatkan di Dapur Tanpa Sempadan...

Bahan-bahan

250g tepung roti (high protein flour)
30g gula halus
20g susu tepung
6g instant yeast
1/2 camca teh garam halus
1/2 camca teh bread softener
1//2 camca teh bread improver
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus (optional)
2 kuning telur
130ml susu segar (aku guna air)
30g mentega
cheese (aku guna kraft single je)
sosej secukup rasa

Cara-cara

1. Satukan semua bahan kecuali mentega, sosej dan cheese
2. Gaulkan menjadi doh kemudian baru masukkan mentega dan gaulkan lagi
3. biarkan naik 2 kali ganda dalam masa 45 minit, tutup dengan penutup
4. Kemudian keluarkan doh, tumbuk2 untuk buang angin
5. Canaikan menjdi 4 persegi, taburkan sosej dan cheese kemudia gulungkan menjadi seperti swiss roll
6. potong doh yang telah digulung dan letak di atas talam pembakar
7. Biarkan selama 4 minit supaya naik..
8. Bakar dalam oven pada suhu 190 darjah celcius selama 20-25 minit

Hasilnya adalah seperti di bawah ini.....siapa-siapa yang berminat bolehlah cuba ya...
Bahan-baha


Aku letak sos dan mayonis sebelum tabur cheese dan daging





With Loves,

4 comments:

a.m.n.i.n.a said...

aku nak cube balik kuantan nanti...jom main masak2 then piknik =)

KePOchi LaTTe said...

ko balik kuantan bila?hehe jom piknik...xsabar nak makan ko masak

Anonymous said...

rajin nye ko masak aswa....masak je keje ko ek skrg...sume yg ko masak nampak best plak tu..huhu

cik panadol said...

meh datang amik award...bawak sekali chicken luncheon rolls tu sikit ye...=)