Thursday, February 11, 2010

Gulai Pun Sodap (*_*)

Hari ini mahu masak apa yer...? Kalau dekat Utara ni memang femes gulai, kari yang segala macam jenis...Restoran mamak pulak memang berduyun-duyun dekat area Utara ni...Sedap agaknya mamak punya kari...tapi lepas baca ni tak tahu la sedap ke tak agaknya...

Sila buat pemerhatian dengan gambar di bawah :

Cute kan..hidung mancung lagi merah, kuku pun runcing...mata pulak hitam lagi bulat bersinar...Tapi kalau berlaku keadaan di bawah ni bagaimana?

                +
 
Ha....agak2 rasa apa yer? sedap tak agaknya...? menu daging baru...selalu asyik makan gulai ayam, gulai daging lembu la, gulai kambing...ni kita rasa gulai baru pulak....ada berani? huhuhu

Actually ni adalah kisah benar daripada Dr. aku hari Selasa lepas time kitorang tengah kusyuk salin nota, dia pun wat la selingan....Katanya, beberapa hari lepas dia p makan kat satu kedai mamak dekat Perlis...tapi aku tak sure pulak kat area mana.. Dr. aku kata time beratur nak amik makanan, ada pekerja kedai tu dok cedok2 gulai...Cedok punya cedok, ada la tercedok satu ketulan besar yang kalau orang lain tak perasan nampak macam ubi. Tapi Dr. aku kata, ubi ni siap ada bulu-bulunya lagi...Bila tengok betul2 baru la tau, tikus rupanya...Dr aku kata besar...dia siap kata 'MONTOK' lagi...kalau makan tu cnfirm kenyang 3 hari..huuhu... Kami yang dok tadah telinga ni sambil2 bayangkan keadaan gulai tu sume loya bila dengar...

Aku sangat confius, macamane la ada tikus dalam gulai tu...Nak kata tikus tu terjun bunuh diri macam tak logik pulak....kesimpulannya confirm lepas ni aku x makan kat kedai mamak...kalau nak makan kena berhati2...Ni pun sebab membe aku ada la sent satu emel beberapa minggu lepas citer pasal kedai mamak..

Emel : Restoran/Kedai Mamak........mesti baca....

Subject: Restoran/Kedai Mamak........BERHENTI MEMBANTU MEREKA KAYA.....
 
KISAH 1
Ini satu lagi kisah benar pasal mamak ni. Ianya berlaku di PRESINT 9, PUTRAJAYA dekat Avon. Seorang makcik ni lalu belakang kedai mamak ni. Dia nampak mamak ni na la punye tengah menguli tepung. Kalau uli dengan tangan takpe jugak. Ini dia uli dengan KAKI!!. Eeee uwekkks. Kedai mamak kat situ ada 2. Satu pekerja2 dia pakai apron merah, satu kedai lagi apron putih. Yang makcik tu nampak ialah di kedai pekerja2 yang pakai apron putih Secara keseluruhannya bolehlah dikatakan kebanyakan mamak ni pengotor. So sendiri mahu ingatlah ye?.Seelok-eloknya elaklah makan di kedai yang diragui kehalalannya. Banyak lagi kedai melayu. Kedai melayu pun ada jugak jual roti canai dan teh tarik.
 
KISAH 2
Untuk pengetahuan semua, beberapa bulan yang lalu saya juga terperasan ketika tengah makan di salah satu kedai MAMAK depan apartment tempat saya tinggal di PUTRA PERDANA PUCHONG.. Saya ternampak salah sorang pekerja dalam kedai mamak buat kerja2 kat dapur dan tiba2 keluar dukung anak ANJING lepas kat luar kedai then masuk ke dapur balik. Terus saya berhenti makan dan tanya pekerja tu.. You  ISLAM? dengan takut2 dia jawab saya hindu tapi BOSS saya ISLAM. I suruh dia panggil BOSS dia and BOSS dia datang cakap "maaf". I cakap maaf kepala hotak you!!! I tanya dia you ISLAM??? dia cakap dia ya!. I bayar dan terus blah. Sejak hari tu aku dah tak jejak lagi ke kedai MAMAK! yang aku marah sangat  kat kedai tu ada frame Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar-besar.. Baru aku perasan tak semua MAMAK tu ISLAM, RAMAI PEKERJA HINDU dan tak semestinya ada "Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD" besar -besar tu HALAL.. dan RAMAI yang ISLAM selamber je makan... So yang tak perasan lagi berhati2 !!!...

KISAH 3
Restoran Mamak DI ALOR SETAR
Di suatu ketika dahulu.........kami ada membuat satu program di salah satu hotel di tengah bandaraya Alor Star. Kami menjemput seorang ustaz dari Majlis Agama untuk membacakan do'a pembuka tirai. Kebetulan ustaz itu diberikan kerusi sebelah dengan saya dan kami pun berbual2. Ustaz itu meminta saya menyampaikan kepada kawan2 muslim dan muslimat akan satu perkara yang menghantui hati dan perasaannya, iaitu pihak Majlis Agama telah menjalankan siasatan dan serbuan dan mendapati bahawa SEMUA KEDAI2 MAMAK DI ALOR STAR DAN SEKITARNYA ADALAH 'CONFIRM' HARAM DIMAKAN kerana TAUKE2 CINA ADALAH PEMBEKAL AYAM kepada restoran2 mamak tersebut! Terkejut! Saya bertanyakan kepada ustaz itu...mengapakah perkara ini, dgn kuasa yang ada pada Majlis Agama, tidak disebarkan kepada umum? Jawapan ustaz,......... Dan mamak2 tu pulak telah mengikat kontrak bekal ayam dengan tauke2 cina dan sekiranya Majlis Agama membuat tindakan drastik dan kontrak bekal ayam terjejas maka tauke2 akan  saman mamak2 dan mamak2 akan saman Majlis Agama....." Permintaan ustaz," Tolonglah anta sebarkan kepada kawan2! Itu sahaja yang ana mampu" Shahril wrote: ---- 

KISAH 4
RESTORAN INSAF, JLN TUANKU ABDUL RAHMAN 
Kisah Benar-Nasi Beriani- 
Assallamualaikum...last week kawan saye gi makan kat RESTORAN INSAF kat Jln TAR.. Lepas makan tu, dia nak gi basuh tangan kat belakang kedai, lepas selesai membasuh & menyabun tangan yang bau kari tu....dia gi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk member. Nak jadikan citer......kawan saya ni ternampak bekas nasi beriani yang digunakan disaluti dengan SPENDER LELAKI CAP BUAYA dengan kedai2 handphone tu...Tengok satu stall namanya "BK CORNER" (mungkin Bala Krisnen Corner!!). Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja kat situ ada Dua orang pompuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT...! Tengok pada dua orang India/Mamak tu...tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!! Dan kalau datang awal2 pagi 7.00-7..30 , mereka akan pakai 'calit sarjan' kat dahi...??? MAMAK KE TU?? Lagi satu sesiapa yang selalu ke pasar PUDU, ada satu stall kat  belakang stesen minyak ESSO Kat situ ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Buta ke mereka?? Cuba perati sah-sah pompuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-bini  pakai 'calit-sarjan kat dahi'!! Kenapa tak mau susah sikit, cross jln kenapa makan makanan yang was-was macam tu??? Wallahuaklam.... BANYAK lagi kisah yg saya telah dengar dari kekawan
 
BERWARNA PUTIH..TANG GETAH SPENDER DIIKAT NGAN GETAH...apa lagi........dia terus mintak cancel dan bayar nasik yang telah ditelan tadi........sampai kat opis....dia terus muntahkan nasik tadi dan sebarkan kat kengkawan lain yang tak pergi......Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak jer terus pergi makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma Central, ada satu stall bawah accelator/tangga, dekat2
KISAH 5 
Restoran mamak SHAH JAHAN MAJU di SETIA WANGSA . 
Kawan kpd kawan saya telah terjumpa benda yg berketul di dalam kuah roti canai. Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul2 rupa-rupanya adalah NAJIS yg beku(mungkin kepala taik krn ianya keras sedikit). Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dgn memberi RM2000.00. Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok di peringkat paling bawah dlm periuk kuah dal atau kari.. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dgn sebelumnya.. Hanya org yg  tak tahu sahaja yg terus makan di restoran tersebut. Ini semua adalah manderam ataupun sihir dgn tujuan utk melariskan makanan mereka walaupun pada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dgn tempat lain. Makanan yg bersih jika dicampurkan dgn bahan kotor akan menjadi kotor secara automatik  

KISAH 6
DI LEBUH AMPANG KL
Ada sebuah restoran mamak yg baru dibuka iaitu RESTORAN MAJU CURRY HOUSE IAITU rangkaian SHAH MAJU. Kemana perginya nama Jahan itu? Sama juga spt yg berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSA yg terletak di KG BARU, KL. Satu hari seorg lelaki yg alim telah dipelawa oleh kawannya utk belanja makan di kedai tersebut. Tiba2 beliau ternampak seekor TOYOL sedang kencing di dlm periuk nasi lemak. Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapa sebabya dia tak nak makan di kedai itu. Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut krn bomoh sememangnya takkan beritahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dgn mata kasar.... Wallahualam.... 

p/s : Mencari rezeki biarlah yang halal,baru berkat hidup kita, Insyaallah.  

Aku harap semua amik iktibar...ini terpulang pada diri masing-masing sama ada nak percaya atau tidak...Aku cume menyampaikan apa yang aku baca....sama ada betul atau tidak pandai2 la anda semua menilainya....tapi yang jadi kat DR aku tu memang the real case..aku pun naik geli-geleman bila ingat balik...huhuhu

2 comments:

Amelynn said...

macam haram la mamak neh!

KePOchi LaTTe said...

huhuhu tau takpe...meremang bulu roma tekak..