Saturday, June 26, 2010

Muda Tapi Tak Muda

Ntah hape2 tajuk entry aku ni...heehehe. Ini just berdasarkan pemerhatian aku yang budak kecik ni memang mudah ikut contoh atau perangai orang tua..hehehe...mungkin diorang pun selesa bila berkelakuan hasil tiruan dari orang yang lebih dewasa daripada diorang.... Biasa la time kecik2 ni otak masih pure, fresh n cergas..pemerhatian tajam sebab tak de lagi unsur rabun dan pendengaran pun peka..so hasilnya mereka lebih cerdik dan pick-up masa usia begini...sila lihat contoh di bawah....

Nama : Aqil (my junior cousin)
Makanan kegemaran : Kari daging, kari ayam
Minuman kegemaran : Air oren n gigit air batu
Nama mama : Julaili Ngah
Nama papa : Azam
Lokasi : Bs11 Kampung Sepauk, Nenasi, Pahang
Menu : Nasi lemak gaul sambal

Budak2 sekarang makan dengan sudu...kalau budak dulu makan nasi dengan tangan je..hehe ni kecik2 da pandai gila besi ye...

Bagus Aqil ni sebab kecik2 lagi da pandai makan pedas...bagus macam ni sebab da ajar so nanti x de la nampak merah je tak nak makan sebab takut pedas...

Aku dah dok perati dia makan dari awal sampai habis...start dia angkut pinggan nasi lemak dia dari dapur sampai la kat luar ni...pastu duk bersila depan pinggan..sebelum makan siap tadah tangan baca doa makan tu walaupun x disuruh oleh orang2 yang lebih berumur...maksudnya tanpa pantauan pun pandai baca doa sendiri...

Sila lihat dalam pinggan...tadi punya la penuh nasi sekarang da licin...aku rasa ni sebab lapar sangat ni..hehe bagus2..banyak Aqil dapat pahala hari ni..

Tapi.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Yang ni memang x boleh blah...stail duduk mengalahkan orang tua ni..hehehe kalau orang tua2 lepas makan mesti duduk macam ni layan air kopi sambil borak2...mujurla x da air kopi depan Aqil tu waktu ni...hahaha dok sorang2 pun leh layan termenung lepas perut kenyang...
aku rasa ni mesti dia tiru gaya mama dia ni agaknya..hahaha...

With Loves,

5 comments:

Miss Q said...

bagus nya Aqil nih! berapa umur dia nih??

julaili said...

untung yek mak pak dia dapat budak ni....

julaili said...

woit...sejak bila jadi pemerhati PBB nih...jd camerawomen ni dapat elaun ker????mtk permisi dari mak pak dia tak?pastu kutuk mak dia pulak.sepatutunya tulih ikut perangai bapak dia..dah namanya bapak borek anak rintik...

KePOchi LaTTe said...

Huhuhu ni kes mak borek anak rintik ni..hehehe

Acik : berapa umur Aqil...?

KePOchi LaTTe said...

hehe x de elaun pun...hobi suka suki jer....ala..ni kan candid, kalau mintak izin x le namanya candid