Menu lunch hari ini
Resipi : (Hana)
Bahan-bahan
250g tepung gandum
2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air
INTI
Kentang
2 sudu besar kari ayam/daging
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih
garam
air
Cara-cara
1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2. Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3. Blend bawang besar dan bawang putih. (Aku potong kecik2 aje)
Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan air kering.
4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana.
Nyum-nyum...sedap ooo sebab air tangan sendiri. Pastu kalau lebih, leh simpan dalam peti ais, x perlu goreng semua. Aku memang simpan peti ais la sebab makannya berdua aje.
No comments:
Post a Comment