Monday, June 20, 2011

Nasi Lemak Versi Terengganu Kite

Pagi Sabtu baru ni, en.Naza tibe-tibe je cakap 'kalau makan nasi lemak pun sedap ni'. Katanya lama dah tak makan nasi lemak. Mahunya ialah nasi lemak sambal ikan tongkol.. time tu bukan la pagi sangat pun...dah hampir pukul 12 dah pun..huhu.

So lepas mandi-mandi n siap-siap, kitorang pun apa lagi, searching for tongkol fish la..hehenak dijadikan nasib, ada la 2 3 4 kedai ikan kitorang pergi satu pun x de jumpa ikan yang diidamkan. Ada yang kata hari ni x de ikan tongkol, ada jugak yang kata baru je habis, ade sorang akak tu kata bukan musimnya...haha confius jap en.Naza sebab dia kata kat Terengganu sepanjang tahun memang ada ikan tongkol, x pernah pulak ikut2 musim...hahaha. Last-last, tempat harapan terakhir ialah di pasar Banting. nasib baik la ada, siap berekor-ekor ada kat pasar tu..kalau tau, awal-awal dah tuju ke pasar... sekilo kitorang borong ikan tongkol ari tu.

Setakat ni aku pernah makan nasi lemak sambal ikan tongkol ni kat area Terengganu aje...Kat Kelantan x sure la pulak ada jual ke tak, tapi tempat lelain memang x pernah aku jumpa....sedap woo nasi lemak Terengganu ni.. nak buatnya senang aje, kalau ikut skill aku la.. Biasanya aku rebus dulu ikan tu dengan halia.. pastu buat sambal nasi lemak macam biasa n then campur je ikan yang direbus tu.... masak lama skit baru sedap. Tapi x tau la pulak aku kot kalau masuk je ikan mentah dalam sambal tu pun rasa sama je ngan aku masak guna skill rebus dulu. Lain kali aku cuba cara tu pulak.

Ha...satu lagi tips kalau nak bagi ikan bilis nasi lemak tu extra ranngup ialah, lepas basuh ikan bilis tu, aku suka gaulkan dengan tepung goreng ayam, so bila goreng ikan bilis tu confirm akan jadi extre rangup. Memang marvelous garingnya.

Haa...ni la dia nasi lemak versi Terengganu.. Disebabkan aku dok di Banting n terdedah dengan jawa punya culture maka di situ ada beberapa keping tempe sebagai lauk tambahan..haha (aku memang hantu tempe pun)

Hujung minggu depan ni x tau apa pulak yang en.Naza aku ni ngidam...mujurlah isteri mithali mu ni memang suka memasak.. Kalau x, confirm makan import dari kedai la jawabnya...

4 comments:

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

xbest ar buh ikan tongkol yg mentah dlm 2..mmg biasa org buat rebus lu ikan tongkol 2..hehehe..kt kltn ni xde nasi lemak ikan tongkol..mmg ganu jer yg ada la...huhuhu...aku layan kuah nasi lemak time laki aku ada..dia request nk mkn nasi lemak..last2 tnya xjd..dia suh buat kuah jer...nasi lemak xnk...nk makan ngn nasi putih..hemm..2 hari duk menjamu kuah nasi lemak n ayam goreng...ikan tongkol xde la plak..huhuhu..mcm best je nasi lemak ikan tongkol..keh..keh..ayat cm lama xmkn..walhal baru ag mkn..time blk ceneh ari2...keh..keh..

KePOchi LaTTe said...

haah...memang best...lagi lama rebus ikan tu lagi sedap...aku memang suka, nyesal pulak wat sikit aje ari tu...ala..lakiko kalau x de ayam memang x sah...tu la, dulu x suka ayam la ni dapat laki suka makan ayam..haaha

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

huhhu...nasib badan..keh..keh..yg xtahan anak pn ikut perangai dia..nk ayam jer...huhuhu..asal makan pe2 selera cm papa dia..cessss..asyik xde geng je nk makan benda pelik2...huhuhu..kampung sungguh laki n anak aku...hehehe

KePOchi LaTTe said...

anak ko tu leh dibentuk lagi lisa..hehe naza dulu pun x suka tempe, tapi sekarang blasah semacam je kalau aku goreng... anak perempuan mmg banyak menurun bapak la...redha ajela..hihi