Monday, June 27, 2011

Tok Aji Serban

Bukan nak story pasal tok aji pakai serban atau haji yang empunya umah sewa aku ni...hehe aku nak cerita pasal kuih yang aku kukus semalam. Setelah berpenat dan berlelah akhirnya jadi jugak kuih aku cume bahagian pulutnya lembik skit sebab terlebih air mungkin. But for first timer macam aku ni, this is so satisfying...



Bahan-bahan :

Lapisan bawah
  • 2 cawan beras pulut - cuci dan rendamkan 3 jam
  • santan cair (letak separas dengan beras pulut, nanti cek la if x cukup baru tambah sikit-sikit)
  • 1 sudu kecil garam
Lapisan atas
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 biji telur
  • 3 sudu makan gula 
  • 3 sudu makan gula merah
  • sedikit garam
Cara-cara
  • Panaskan periuk kukus hingga air mendidih.
  • Masukkan semua lapisan bawah (pulut) dan kukus hingga masak.
  • Apabila masak, tekan pulut ke dalam loyang sehingga mampat. - boleh gunakan plastik sebagai alas loyang supaya senang nak keluarkan.
  • Bancuh semua bhn2 lapisan atas
  • Tuang lapisan atas dan kukus hingga masak 

4 comments:

worth4women (W4W) said...

sedapnyeee wa...my fav. kueh ni...huhu...

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

wow...rajinnya ko..hehehe..aku xbuat ag kueh ni...pulut2 aku kureng minat ckit buat benda pulut2..mkn suka jer...hehehe..apam dot2 dh cuba lum kak wa oiiii...pengukus kan dh ada...huhuhu..projek ngukus la weh..aku pas peristiwa hitam kena kt anak aku..mcm mls nk pegang oven sekarang...serik oii..baik aku main kukusan dh ler..huhuhu

KePOchi LaTTe said...

Bazlin, aku tau ko lg terer wat kuih2 tradisional macam ni....

KePOchi LaTTe said...

senang aje masak pulut ni...huhu aku kebohsanan sebab tu dok wat kuih...saje nak try skill...huhu apam dot dot x buat lg...xde acuan la beb...nnt la kalu rajin aku p cari