Sunday, June 21, 2009

Trend Masa Kini..

Nowadays trend bertudung da bertukat jd lebih advance n up to date...macam2 gaya n jenistudung yang keluar di pasaran dan boleh didapati dr kedai atau pun secara online...yg aku nak fokus ialah shawl sb aku skrg mmg gila shawl skrg...mcm2 corak yang lawa2 ada kt online blog n mcm2 harga...kalau pandai pilih n rajin survey, kemungkinan untuk dapat yang murah adalah tinggi...tu bg yg ada terlebih masa mcm aku la...tp slalunya bila da berkenan kat hati mmg xpikir da mmg terus beli...sb kalau spesis mcm aku ni mmg susah skit nak berkenan di hati sebab agak cerewet dengan kaler n corak....tp kalau da berkenan mmg terus beli....
pakai shawl ni mmg agak cerewet skit la sebab kena melilit2 tapi xtau la mcmane hati ni leh melekat dengan trend cam tu..makaku pun da membebel bila pakaitudung lama sangat bila nakkluar...dengar ajela slalunya...hehehe

kt sini aku ada upload skali cara2 n panduan nak pakai shawl...sumbernya dr blog kedai gunting n shawl 2u so korang tengokla...n sape yang berkenan try la...xsusah pun...1st time je agak susah skit sebab tak biasa. 1 tipsnya ialah sebelum pin keronsong kt bawah dagu tu korang lipat dulu mcm nak pakai tudung biasa then baru pinkan...hasilnya ialah shawl korang xkan melekat kt muka..pastu pandai2 laejas k...lg satu aku ada baca kt satu blog pasal penjinak tudung atau juga dikenali sbgi Madah Owning (spak spak). harganya rm20. agak mahalsebab hanya 1 butik shj di shah alam yg keluarkannya. tp kalau kt online u all sume boleh beli di theremaja.com (klik aje kt sini)


ni la penjinak tudung yg aku cakap tu..


ni model kt blog tu. gambar sebelum pakai penjinak tudung

Gambar pakai penjinak tudung. nampak kemas n menjadi je kan tudung nya.



Ni fesyen lama sebelum pakai shawl...just pakai tudung 4 segi biasa..kdg2 to color up life kita kena cube benda yang baru...kalau tak mmg dull la hidup kita...hehehe..x rugi mencube..at least we xperience a new thing in life.ye tak?



ok, kat bawah ni cara2 pakai shawl dr blog crazeshawl . Di kedai gunting. pun ada juga tutorial pakai shawl.






Ni contoh tudung syria yg agak popular gak skrg.

kt bwh ni hasil usaha aku menggayakan shawl dr pelbagai jenis..kain lembut ada, jenis jojet pun ada, dengan awning pun ada. macam2 ada.

3 comments:

karipapsayur said...

cikgu, soalan lagi..

means lipat dan pin mcm kita pakai tudung biasa kan?? apsal bila aku buat.. bila nak kunyah2 makanan, tudung makin ke depan dan ke depan.even b'cakap byk pun x bole (agaknya nk soh aku jd diam sikit kot.. hehe)

KePOchi LaTTe said...

hehehe xtau la pulak aku...aku pakai xjd pulak mcm tu..ko kena mandi bunga dulu kot..ko try la cari shawl yg kurang lembut mcm chiffon jojet ker..mana tau senang skit pakai

KePOchi LaTTe said...

kalau xjd jugak, mybe yg ada awning sesuai utk kot...lg senang pakai